Δημοτικό Σχολείο Πάφου Δ' - Κάτω Περβολιών
Mon-Fri – 7.30-13.05
Τηλέφωνο: 26932328
Τηλεομοιότυπο: 26911317
Μενού

Δραστηριότητες του Προγράμματος CLIL

Δ΄ δημοτικό Σχολείο Πάφου Κάτω Περβολιών

 

Στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στο πρόγραμμα CLIL, το σχολείο μας υλοποίησε μια σειρά από στοχευμένες διαθεματικές δραστηριότητες, με στόχο τη γλωσσική ενδυνάμωση των μαθητών/τριών μέσα από τη δημιουργική εμβολή της αγγλικής γλώσσας στη σχολική καθημερινότητα. Η προσπάθειά μας εντάσσεται στην ευρύτερη επιδίωξη για την κατάκτηση του Χρυσού Μεταλλίου CLIL, αξιοποιώντας τη δύναμη της τέχνης, του πολιτισμού και της διαπολιτισμικότητας.

Ενημέρωση και Συμμετοχή της Σχολικής Κοινότητας: Από την αρχή της σχολικής χρονιάς, ενημερώσαμε τους γονείς για τη φιλοσοφία του προγράμματος και την εκπαιδευτική αξία της εμβληματικής διδασκαλίας της αγγλικής ως δεύτερης γλώσσας μέσα από αυθεντικές, βιωματικές εμπειρίες. Τονίστηκε ιδιαίτερα ο ρόλος του CLIL στην ομαλή ένταξη παιδιών με μεταναστευτικό υπόβαθρο, τα οποία φοιτούν στο σχολείο μας, το οποίο συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο των Ανοιχτών Σχολείων στη Δράση.

Διεπιστημονικές Συνδιδασκαλίες
: Οι εκπαιδευτικοί του προγράμματος πραγματοποίησαν συνδιδασκαλίες σε τρία βασικά μαθήματα:
 - Φυσική Αγωγή
 - Αγωγή Υγείας
 - Εικαστική Αγωγή
 
 Μέσα από αυτές τις ενότητες, τα παιδιά:
 - αφηγήθηκαν ιστορίες χρησιμοποιώντας βασικό λεξιλόγιο στα Αγγλικά,
 - δημιούργησαν έργα τέχνης εμπνευσμένα από διεθνείς πολιτισμούς,
 - κινήθηκαν δημιουργικά συνδυάζοντας γλώσσα και σώμα.

Δράση: “Ψωμί και Κουλτούρες”

Μια από τις πιο συγκινητικές και ενωτικές δράσεις του προγράμματος ήταν η δραστηριότητα “Bread and Cultures”.

Τα παιδιά έγραψαν τη συνταγή του ψωμιού στα αγγλικά, ζύμωσαν και έψησαν ψωμί με τη συμμετοχή γονέων από διαφορετικές χώρες, παρουσίασαν τα είδη ψωμιού της χώρας καταγωγής τους και μοιράστηκαν προσωπικές ιστορίες και αναμνήσεις.

Η ενότητα του ψωμιού εντάχθηκε στο ευρύτερο σχολικό πρόγραμμα, καθώς στο σχολείο μας φοιτούν παιδιά πάνω από 40 διαφορετικές χώρες. Το ψωμί, ως βασικό και κοινό βιωμένο αγαθό, λειτούργησε ως σύμβολο ενότητας και πολιτισμικής σύνδεσης, αντί διαχωρισμού.

Μέσα από αυτή τη δράση, αναδείχθηκε η δύναμη της κοινής κουλτούρας και της ανθρώπινης επικοινωνίας, με το ψωμί να αποτελεί το κεντρικό σημείο ενός κοινού πολιτισμικού “τραπεζιού”. Η εμπειρία αυτή αποτέλεσε γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών, δίνοντας χώρο στα παιδιά να εκφράσουν την καταγωγή τους, να ακούσουν τις ιστορίες των άλλων και να νιώσουν ότι ανήκουν.